Türkiye’nin Yeni İleri Teknoloji Simülatörü “DUNKER” Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na Teslim Edildi

11 Ekim 2022

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacı doğrultusunda Savunma Sanayii Başkanlığı projesi olarak Meteksan Savunma tarafından geliştirilen Denize Düşen Helikopterden / Mecburi İniş Yapan Uçaktan Kaçma Kurtulma (DUNKER) Simülatörü Projesi tamamlanarak teslim edildi ve eğitim faaliyetlerine başlandı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilen ve alanında Türkiye’nin ilk yerli ve milli simülatörü olan DUNKER ile,

  • Suya düşen helikopterden ve mecburi iniş yapan uçaktan kaçma ve kurtulma,
  • Kurtarma helikopteri benzetimi ile arama/kurtarma,
  • Paraşütle suya inme,
  • Gemiyi terk ve gemiye alınma

maksatlı eğitimler verilecek. Ayrıca Dünya’daki benzer tesislere göre daha gelişmiş özellikler ile donatılan DUNKER sayesinde NATO ve farklı ülkelere hizmet ihracı sağlama imkânı da olacak.

Deniz Hava Komutanlığı’nda Konuşlandırıldı

Denize düşen helikopter veya suya mecburi iniş yapan uçaktan kurtulma eğitimleri, askeri personel kadar petrol tesisleri gibi denizde konuşlu alanlarda görev yapan sivil personel açısından da önemli ve uzmanlık gerektiren yetenekler arasında gösteriliyor.

Daha önce Yara Savunma ve Yangın Eğitim Simülatörleri ile alanında güncel ve modern çözümler yaratan, ihracat başarıları ile yurt dışında da önemli tanınırlık sağlayan Meteksan Savunma, Savunma Sanayii Başkanlığı ile imzalanan sözleşme sonrasında DUNKER Simülatörü Projesi’ni de başarı ile tamamladı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Deniz Hava Komutanlığı bünyesinde konuşlandırılan sistemlerin teslimatı 2022 yılı içerisinde gerçekleştirildi. Teslimatı gerçekleştirilen DUNKER Simülatörü Projesi sayesinde, askeri ve sivil personele, gerçekçiliği artırılmış, modern tesislerde uluslararası standartlarda eğitim verilecek.

Anahtar Teslim Sistem

DUNKER kapsamında simülatör sistemini vinç(ler), platformlar ve yan sistemler oluşturuyor. Bunun tamamlayıcı bileşeni olarak havuz, havuz tesisatı ve teknik oda ve idari ve sosyal mahallerden oluşan bina inşası yer alıyor.

Havuzda, eğitimlerde çevresel etkilerin de yansıtılması maksadıyla şiddeti ayarlanabilir dalga ve yağmurlama sistemi, gündüz/gece ayırımı imkânı sağlayan aydınlatma, ses sistemi, rüzgâr ve helikopter pal etkisi benzetimi için fanlar bulunuyor.

Eğitimler, bir havuz içerisinde helikopter benzetiminin havuza indirilerek, kontrollü şekilde her iki yönde de 180 dereceye kadar döndürülebilmesi, içindeki personelin bu durumdaki helikopterden çıkması olarak gerçekleştiriliyor.  

Buna ek olarak DUNKER’da birbirinden bağımsız veya koordineli olarak şu eğitimler de verilebiliyor:

  • Kurtarma Helikopteri: Kurtarma harekâtı yapan helikopteri simüle eden bir platform, kazazedenin havuzdan platforma alınmasını sağlayacak vinçten ve kurtarma ekipmanından oluşan, kurtarma eğitiminin verileceği benzetim.
  • Paraşütle Suya İnme: Paraşütle suya inme benzetimini sağlayan, kule ve raylı sistemden oluşan, paraşütle suya inme ve hayatta kalma eğitimlerinin verileceği platform/sistem.
  • Gemi güvertesini simüle eden bir platform; ağ merdiven sistemi, kapalı can salı ve atma mekanizmasından oluşan, gemiyi terk etme eğitimlerinin ve kazazedelerin gemi güvertesine alınması eğitimlerinin verileceği mahal.

İhracat Potansiyeli Yüksek

DUNKER Simülatörü sayesinde denizdeki platformlara hava yoluyla transfer edilecek personelin alması gereken uluslararası standartlara uygun eğitimler artık yurt içinde verilebilecek. Böylece hem kaynak tasarrufu, hem de gerek NATO’ya gerekse diğer ülke ve kurum/kuruluşlara da eğitim verilerek, hizmet ihracı sağlanabilecek.

Milli imkanlarla tamamlanan DUNKER Simülatörü sayesinde Türkiye hem çağdaş bir sisteme sahip olmuş oldu, hem de yurt dışındaki benzer tesislerin bir çoğunun eskimiş veya eski teknoloji olması sebebiyle dünya pazarında ihracat potansiyeli yüksek bir simülatör sistemine kavuştu.